Sunday, May 29, 2011

SAMBAL PETAI UDANG ... FULAMAK!!!!

Go to fullsize imagePETAI salah satu ulaman terkenal di Malaysia. Bukan sahaja orang Melayu pandai makan petai, malah orang Cina, India dan bangsa lain di Malaysia ni sukakan petai. Ada yang suka makan begitu sahaja (mentah) atau dibakar iaitu dibuat ulamGo to fullsize image dan dicicah dengan sambal belacan.  Tapi bagi saya, saya lebih suka ulam petai rebus. Maksudnya petai tu dipotong-potong berkeping-keping mengikut bijinya. Ada yang lebih sedap .... buat sambal petai dengan udang... makan pula dengan nasi panas-panas .. lauk lain tak payah lebih-lebih, ikan kering digoreng atau ikan goreng pun sudah memadai...

Bahan kisar: Bawang besar,cili kering, belacan.
Bahan lain: udang sederhana besar, petai dipotong-potong,pes asam jawa,garam,gula,
air,bawang putih dan minyak masak.

Inilah rupa bahan kisar tadi.
Langkah pertama : Tumiskan bawang putih yang dimayang kedalam sedikit minyak yang dipanaskan.
Langkah kedua : Setelah bawang kuning, masukkan bahan kisar. Kacau sehingga 'pecah minyak' (minyak timbul dipermukaan bahan masakan tadi.
Langkah ketiga : masukkan sedikit gula (kalau +-20bj cili kering boleh gunakan +-1 sudu besar gula) @ mengikut selera anda. Ingat...kurang manis dalam masakan!!!
              PETUA : Dengan memasukkan gula dalam keadaan 'pecah minyak' tadi, adunan cili akan menjadi merah pekat dan lebih menarik warnanya.
Langkah keempat : masukkan air, garam dan pes asam jawa. Lepas tu masukkan potongan petai tadi. Setelah petai agak empuk baru masukkan udang.  Jika mahu sedikit pekat, kurangkan kuantiti air...Setelah udang masak bolehlah dihidangkan...SIMPELkan ... kalau anda suka santan boleh gantikan dengan air.
Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
Kawan-kawan saya baik Melayu, India atau Cina amat menggemari hidangan ini. Simpel...PETAI walaupun ber'bau' tapi ia antara fungsi terjalinnya keakraban 1Malaysia di kejiranan kami....
Go to fullsize image




TERINGIN NAK MAKAN CAKOI ...

Hari-hari jadual asyik sibuk saja .. ada saja yang nak diselesaikan.. Minggu ni anak-anak dah start cuti sekolah, jadi mama dia pula startlah tambah sibuk.. sambil buat kerja rumah, kepala pula ligat memikir apa menu waktu pagi, tengahari, petang dan malam ... peninglah juga... jadi ni antara yang terfikir..CAKOI ... kalau beli kat luar kurang sedapnya... cari punya cari resepi dapatlah resepi ni dari blog MamaFami  ( mamafami.fotopages.com) ... saya amat berterima kasih pada beliau kerana sekali buat saja terus jadi, SEDAP pula tu... kalau MamaFami kat sebelah rumah dah lama saya hantarkan sepinggan CAKOI ni...

Haa... inilah bahan-bahannya:-
Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image

Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
Go to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize imageGo to fullsize image
400 gm tepung
1 cawan air
1 sudu besar marjerin dicairkan
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat manis
1 biji kuning telur
2 sudu kecil yis segera
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Minyak untuk menggoreng


 
Caranya mudah sangat..sekejap jer dah siap..

1)  Campurkan dalam satu bekas air, marjerin yang dicairkan, garam, gula, susu pekat, kuning telur, yis dan soda bikarbonat. Gaul sebati.

2)  Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli doh hingga lembut dan tidak melekat.  Setelah siap uli, balut bekas doh tersebut dengan plastik yang bersih dan biarkan selama 1/2jam.

3) Canai doh setebal lebih kurang 1/2cm dalam bentuk segiempat tepat dan potong pada bahagian yang lebih kecil  lebih kurang 1 inci.

4)  Untuk mendapatkan cakoi yang berbelah dibahagian tengahnya setelah digoreng (seperti yang dijual tu) celupkan lidi dalam air dan tekan atas kepingan yang dipotong memanjang selebar 1 inci tadi.

5)  Panaskan minyak dan goreng. Sedap dimakan panas2. Biasanya dicicah bersama sos cili, tapi kalau resepi ni makan begitu sajapun dah sedap ... SUNGGUH ENAK DIMAKAN BEGITU SAJA .....



Cubalah ... try sekali, akan buat berkali kali .... Tak Percaya ... cubalah dulu!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...