Thursday, June 2, 2011

SIBUK-SIBUK DI MUSIM CUTI SEKOLAH ...

Dah banyak hari anak yang bungsu meminta lauk ketam. Saya pula penuh padat jadual harian. Nak ke pasar dah keletihan. Masa rajin kepasar tak adalah pula ketam ni... kalau adapun kadang-kadang tu kecil sangat... jadi banyak kulit, isi sikitttt sangat ... dah la mahal ... Tapi nak dijadikan rezeki, kali ni waktu di pasar adalah pula siketam ni ... mahal la juga... tapi nak makan punya hal, terbayang-bayang bola mata si bungsu tu..so, belilah dalam enam ekor.... cukuplah tu...

Bahan-bahannya simpel saja : Beberapa ekor ketam, santan, garam, daun limau purut, serai (dititik) , sedikit serbuk
 kunyit jika suka dan sedikit minyak
Ketam dicuci bersih, bahagian sepit diketuk agar kulitnya retak supaya senang apabila hendak makan nanti. Cengkerangnya boleh dibuka dan badan ketam boleh dipotong dua jika anda suka.
  Bagi saya, saya suka masak seekor terus.
Anak-anak suka macam tu...
Bahan kisar : bawang, beberapa cili padi dan cili besar,sedikit halia muda
 
Tumiskan hirisan bawang bila minyak panas. Bila berbau wangi @ bawang kekuningan tuangkan bahan kisar. Masukkan serai yang dititik dan daun limau purut. Kacau rata sehingga minyak timbul dipermukaan (pecah minyak).
 
Tuangkan santan. Jika boleh jangan terlalu cair (pada saya tak sedap kalau cair)
 
Masukkan ketam dan garam secukup rasa.
 
Last stock ... hampir licin dibuatnya...hingga menjilat jari....!!!
Puas hati MAMA!!!

Andapun ... CUBALAH....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...