Sunday, November 7, 2010

SIMPLY DELICIOUS


NASI LEMAK SATUUU!!
(Sorry..kesilapan teknikal masa upload gambar ni...)

                                                                                    
 Simple dan sedap ... senang dan cepat.  Prepare tgh mlm, esok mudah je, panaskn nasi lemak & terus blh mkn atau bekalkn utk suami dan anak. Resepi? Boleh...tapi jgn tanya sukatan sbb ini main campak2 jer... kalau bg sukatan pn x kan dpt sama rasa sbb jenis bhn, kualiti dan cara yg berbeza kdg2 itu mnjd faktor x sama rasa @ rupa. Memasak ni kata org cuba try test .. dah berkali2 buat br dpt apa yg kita nak & itu yg mudah kita ingat @ prktikn melalui ujikaji2 kita yg berkali2.. dr cuba try test tu jg la kita akan lebih memahami sifat2, kegunaan, cara @ method @ teknik menyatukan bhn2... so, cabarlah diri anda. Keyakinan akan anda perolehi malah lebih bangga dpt sajikn pd keluarga tersayang.

NASI LEMAK  (masak guna rice cooker-senang)
+-5 cwn beras (dicuci)
halia muda sebesar 2 ibujari dititik
herba @halba campur , kulit kayu manis, bunga lawang, lada hitam (jika suka)
sedikit butter @ marjerin (dlm 2 sudu mkn)
daun pandan
garam
beberapa hirisan bawang kecil
2 paket santan cair ( yg kat pasar tu)
Campurkan semua bahan dan masak. Sekali sekala gaulkan supaya rempah ratus bercampur rata dgn nasi.
. 

OPEN SESAME BEEF

OPEN SESAME BEEF
Pernah mkn kat satu restoran famous kat sini, so balik.. cuba try test la....

Daging - potong setebal +-2cm dan buat 2 @3 belahan pd kepingan daging tersebut.
Garam
Kunyit
Bijan (sesame)
Minyak masak
Gaul rata semua bahan. perap kejap. Lps tu deep fry. Dah garing, toskan dgn penapis. Setelah minyak sejat, hidangkan.

SAMBAL KERANG

Kerang yg sdh dikopek dr kulitnya direbus terlebih dahulu
cili kering + sedikit belacan > dikisar
garam, gula, asam jawa
minyak
bawang besar dan bwg putih di hiris
sedikit air

Cara:-
  • Tumis hirisan bawang putih dan bawang besar hingga bau wangi.
  • masukkan cili kering yg tlh dikisar. tumis sehingga air kering dan berbau wangi @ pecah minyak
  • masukkan gula dan kacau ... (anda akan dapati warna tumisan cili tadi lebih pekat)
  • masukkan garam, asam jawa serta air.
  • last masukkan kerang... setelah agak pekat... siap...

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...